Najviše koristi od EU fondova imaće agrar

Dobijanjem datuma za početak pregovora o članstvu u EU Srbiji će biti dostupni fondovi vredni više stotina miliona evra za realizaciju velikih projekata, a najviše koristi imeće agrar, rekla je dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović.

“Možemo govoriti o stotinama miliona evra, čak i o milijardama evra. Do sada smo iz fondova EU imali oko 100 miliona evra godišnje i to je uglavnom išlo na projekte vrednosti od 1,5 do 3,5 miliona evra, retko je bio neki veći projekat”, navela je ona u izjavi za Tanjug.

Ono što se menja, objasnila je, jeste da ćemo nakon dobijanja datuma dobijati i više novca iz fondova EU za realizaciju takozvanih opipljivih projekata kojih smo, do sada, imali vrlo malo.

Radi se o projektima zaštite životne sredine, infrastrukture, inovacija, projektima usmerenih na pomoć privredi i unapređenju poslovanja…

Veliki deo sredstava, kazala je Trbović, ići će na poljoprivredu, jer jako je bitno, da naša gazdinstva savremenije posluju i da budu konkurentna na tržištu EU – po načinu proizvodnje, kvalitetu proizvoda.