Irska – pet godina nakon ekonomskog kolapsa

Pet godina je prošlo od kada je Irska doživela ekonomski kolaps. Zaglavljena sa ostalim državama Evrope i u stalnim pregovorima sa međunarodnim kreditorima, Irska se polako vraća na pravi put. To govori i jedan skorašnji primer iz našeg dvorišta, a to je da beogradski Nordeus otvara svoju kancelariju upravo u Dablinu.

O oporavku Irske sve više se piše. Nakon nekog vremena, Irska je ponovno u centru pažnje nakon što se šuška da bi do kraja ove godine mogla napustiti svoj program EU finansiranja i ponovo stati na svoje noge.

Ako se to doista dogodi, razloga za slavlje neće imati samo Irska nego i Evropska Unija kao celina, odnosno Merkelina evrozona za koju bi, nakon dugotrajne odsutnosti bilo kakvih dobrih vesti, uspešno odrađeni program štednje u Irskoj bio prvi tračak svetla na kraju tunela, piše Jutarnji list.

Ako se Irska pokaže kao pozitivan primer, kao članica evrozone koja je prva doživela bankarsku eksploziju, a time i prvu injekciju finansijske pomoći iz Brisela, to će indirektno doneti živost u ostale članice sličnih sudbina i vratiti samopouzdanje u nepouzdano evropsko tržište.

>>> Njima nisu potrebni šeici: Kako je uspela irska poljoprivreda

Iako je upitno funkcioniše li ekonomski krovotok Irske, onom ko pažljivo osluškuje, njeno bilo pokazuje znakove života. Prvi put nakon što je donesen dogovor s Evropskom Unijom i Međunarodnim monetarnim fondom 2010., nazire se oživljavanje tržišta. Bruto nacionalni dohodak u prošloj je godini, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, porastao 0,4 odsto, što nije posebno ohrabrujuće, ali je optimistično u poređenju s ostalim članicama kvarteta ekonomskog fijaska slikovito opisanog kao PIGS (Portugal, Irska, Grčka, Španija).

>>> Portugal i Irska dobili dodatnih sedam godina za vraćanje duga

Ali, najvažniji sastojak lekovitog koktela koji, čini se, Irsku vraća na noge, jesu strane kompanije, među kojima farmaceutske kompanije i internet divovi kao što su Facebook, Google i Yahoo, pre svega privučeni korporativnim porezom od 12,5 odsto, znatno nižim od, na primer, susednog Ujedinjenog Kraljevstva gde iznosi 23 odsto ili Nemačke gde dostiže i do 33 odsto.

Zasluga za povećanjem irske konkurentnosti ne ide samo porezima. Komercijalni najam danas u Dablinu je 55 posto niži nego pre 2008., najam stanova još je povoljniji. To je privuklo brojne američke kompanije, uključujući Google koji je 2011. kupio zgradu od 20.000 kvadrata Montevetro, zbog čega je južna strana reke Liffey među stanovnicima Dablina danas poznata kao Googletown. Google je već najavio da želi još. I ljudi i prostora. Ovde se nalaze i Facebook, Linkedin, Yahoo! i niz manjih kompanija. Ako postoji mesto koje daje živost Dublinu i nadu u bolja vremena Ircima, to je upravo ovde. U 2011. gotovo 40 odsto celokupne prodaje i najma odnosilo se upravo na kompanije iz SAD-a.

Vladina agencija IDA, zaslužna za privlačenje stranih investicija, iznosi da je 2007. Irska bila na petom mestu po skupoći komercijalnih prostora. Danas je na 45. mestu. Ovaj trend donosi povoljne vesti, s obzirom na to da međunarodne kompanije najavljuju daljnje širenje aktivnosti u Irskoj.