Croatia Airlines na rubu ponora

Croatia Airlines je na rubu ponora, kažu sindikati i pozivaju premijera Zorana Milanovića da stane na kraj nepravdi, usled koje su 42 radnika kompanije nezakonito dobili otkaze.

Sindikat kabinskog osoblja nacionalnog avioprevoznika prozvao premijera Zorana Milanovića što u javnim izjavama o stanju u Croatia Airlinesu (CA) nije reagovao na 42 nezakonita otkaza u toj kompaniji pozivajući ga da stane na kraj "ludosti i nepravdi".

"Imamo firmu koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati. Kažu nam 'clean start', s istim ljudima i istim metodama. Poštovani predsedniče Vlade, dve godine Plana 21 trenutno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj", stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu premijeru.

Uprava CA pokrenula je proceduru za davanje otkaza za 42 stjuardese i stjuarda koji su otvorili bolovanje od 29. aprila do 1. maja, jer smatra da je reč o prikrivenoj industrijskoj akciji.

Dan ranije, hrvatski premijer pozvao je sve učesnike da poštuju zakon ali i da se učini sve kako bi se CA očuvala. "Alternativa je, nažalost, ako se ne budemo menjali – da je ne bude. To oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti jer rade u kompaniji koju država subvencioniše već dvadeset godina, a radi s gubitkom. Dakle, ne možemo više ovako", rekao je Milanović.

Sindikati hrvatskog avioprevoznika najavili su štrajk za 14.maj.