NBS: Rešenje za `švajcarske` kredite

Narodna banka Srbije predložiće bankama rešenje za kredite u švajcarskim francima, a sam predlog bi trebalo da izađe u javnost do kraja meseca, posle konsultacija centralne i drugih banaka.

Prema saznanjima “Blica”, ideja je da se bankama koje su spremne da pomognu građanima koji imaju kredit u francima u tom iznosu, olakša poslovanje.

Rešenje o kom će se narednih nedelja razgovarati sa bankama neće, kako je potvrđeno tom listu, na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet. Uz to, svaka banka će, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti konkretna rešenja. Na stolu je i dalje i predlog koje je ranije dalo Udruženje banaka Srbije, a koji, prema rečima generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Veroljuba Dugalića, ne obuhvata samo problem kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti.

Predlog je svojevremeno urađen sa Ministarstvom finansija, podrazumeva da svima koji imaju problem u otplati bude omogućen grejs period od dve godine u kojim neće plaćati kamatu, već samo glavnicu duga. Za one koji su ostali bez posla, banke bi u potpunosti odložile bilo kakvu otplatu na dve godine. Ovo bi važilo i za kredite koje su indeksirane u švajcarcima, kao i u evrima jer ne vidimo razlog da postoji diskriminatorski odnos pri rešavanju problema nemogućnosti plaćanja kreditnih obaveza – zaključuje Dugalić.

Pet banaka koje su odobrile 95 odsto svih zajmova u švajcarcima najradije bi, kako je nezvanično rečeno “Blicu”, da produže rok otplate ovih zajmova do deset godina ili do navršenih 75 godina života korisnika. Na ovaj način građani imaju trenutni efekat smanjenja rate za oko trećinu.

Druga varijanta je da se stambeni zajmovi u švajcarskim francima prebace u evre, uz mogućnost da se produži rok otplate, a da bi do ovoga došlo, potrebno je da nadležni izmene propise.

Međutim, stručnjaci smatraju da za građane pod dugoročnim kreditima u francima nije dobro da taj dug konvertuju u evre. Analitičari portala „Kamatica“ podsećaju na troškove koji prebacivanje svakog kredita u drugu valutu podrazumeva, ali i na moguć pad švajcarske valute, s obzirom na to da ovako jak franak pravi ogromnu štetu izvoznoj privredi Švajcarske.