Neizvesna sudbina ekonomije BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomija BiH gotovo da nema izvesnu budućnost, jer zemlja dramatično zaostaje za regionom, sa visokim udelom sive ekonomije u ukupnom bruto domaćem proizvodu i malim procentom investicija, tvrdi ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

BiH trenutno beleži pad životnog standarda i nizak procenat potrošnje i aktivnosti po svim ekonomskim parametrima, rekao je Hasić na sesiji „Kruga 99″ u Sarajevu o temi „Kako poboljšati zabrinjavajuće loše stanje u ekonomiji BiH“.

Na taj način BiH i njena ekonomija postaju posebno izolovano ostrvo, a međunarodna zajednica, posebno EU, nemaju jasnu stragegiju kako početi pozitivne procese u oblasti ekonomije, pravdajući to prvenstveno nekonzistentnošću domaćih organa vlasti, rekao je Hasić.

On je upozorio da vlasti BiH nijedne godine nisu imale odgovarajuće ekonomske politike i da su se prvenstveno oslanjale na kreditna sredstva MMF, čime BiH ulazi u period dužničke krize.

Pod znakom pitanja je da li ćemo u idućoj godini uspeti da obezbedimo sredstva po osnovu MMF, zbog nemogućnosti izmirenja obaveza, upozorava Hasić i podseća da BiH već naredne godine mora isplatiti oko 800 miliona KM.

Vlasti će morati da rade na razvoju, umesto na Strategiji za borbu protiv siromaštva, kako BiH ne bi došla u situaciju da radi na strategiji za borbu protiv gladi, opominje on.

Prema njegovim rečima, neophodno je napraviti rez troškova i to prvenstveno plata u javnoj upravi, oporezovati potrošnju i uvoz, a stimulisati proizvodnju i izvoz. Takođe, dodaje Hasić, vreme je da se poveća poreska stopa PDV na ostale proizvode preko 20 odsto.