Da li će domaća hrana preživeti nalet jeftinijih stranih proizvoda?

Dve trećine namirnica koje se prodaju u marketima širom zemlje proizvedeno je u Srbiji. Domaći brendovi dominiraju u prehrambenoj industriji, dok uvozni gospodare u ponudi tehničkih uređaja i kozmetike.

Pitanje je da li će ovakva situacija da ostane i kada se ukinu već niske carine za prehrambene proizvode, ili će jeftinija roba iz uvoza da potisne i uništi domaću proizvodnju. Iskustva Hrvatske ukazuju da su ozbiljni problemi zaista mogući.

U trgovinskim lancima udeo domaće robe na rafovima iznosi oko 70 procenata. Iako je danas diskutabilno šta se smatra domaćim proizvodom jer su mnoge fabrike u rukama stranih kompanija, u ovoj računici domaći su svi artikli koji su proizvedeni u Srbiji.

Kada se 2014. godine potpuno ukinu carine na uvoz pojedinih prehrambenih proizvoda, ovi procenti mogli bi značajno da se izmene u korist uvoznih.

 Iskustvo susedne Hrvatske pokazuje da njihovi proizvođači i prerađivači ozbiljno strahuju od toga što će za nešto više od mesec dana nestati sve zaštite pri uvozu pa se već sada najavljuju značajna pojeftinjenja uvozne hrane.

Ukoliko se građani okrenu jeftinijim namirnicama, skoro četvrtina hrvatskih proizvođača mogla da stavi ključ u bravu. Slična situacija mogla bi, u dogledno vreme, da zadesi i Srbiju. U Zakonu o trgovini Srbije ne postoji odredba koja određuje minimalno učešće domaćih proizvoda u srpskim trgovinama, čime je izjednačen tretman robe domaćeg i stranog porekla.

„Srpska privreda doživela je šok 2001. kada smo prihvatili da značajno smanjimo carine. Taj trenutak imao je mnogo veći uticaj na našu privredu nego što će imati njihovo ukidanje jer smo tada otvorili granice i time već tada uništili domaću proizvodnju. Najveću štetu smo već pretrpeli,“ kaže ekonomista Ljubodrag Savić.