Evropa razmatra plan protiv utaje poreza

Na sastanku koji sutra počinje u Briselu, zvaničnici Evropske unije razmotriće plan protiv utaje poreza, posle poziva Grupe 20 (G20) da se Evropa bori protiv tog fenomena.

Tenzija o pokretanju tog pitanja je porasla u petak posle najave Velike Britanije, SAD i Australije da će pokrenuti veliku međunarodnu istragu o tajnim bankarskim računima.

"Imaće mogućnost da s reči pređu na dela i nema izgovora da to ne urade", rekao je evropski komesar zadužen za poreska pitanje Algirdas Semeta.

Prvi zadatak biće da se uveri Beč da delimično otkrije svoje bankarske tajne i da Luksemburg to isto učini. Austrija je pod stalnim pritiskom, jer je ona sada jedina članica EU koja ne dozvoljava automatsku razmenu bankarskih podataka i blokira zakon o štednji, kao deo borbe protiv utaje poreza.

Austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da je spreman da pregovora pod određenim uslovima – da se sačuva bankarska tajnost za austrijske državljane i da se ne diraju bilateralni sporazumi sa Švajcarskom i Lihtenštajnom o razmeni bankarskih podataka.

Međutim, EU se ne slaže s tim. "Principi EU jeste automatska razmena bankarskih podataka", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. On je pozvao prošle nedelje pozvao evropske zvaničnike da preduzmu odlučne mere protiv utaje poreza.

O borbi protiv utaje poreza, EU želi da pregovora i s drugim zemljama, kao što su Švajcarka, Andora, Monako i Lihtenštajn.