Inflacija u aprilu 0,8 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Potrošačke cene u Srbiji u aprilu 2013. u proseku su povećane za 0,8 odsto u odnosu na mart, dok je godišnja inflacija iznosila 11,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Maloprodajne cene roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u aprilu 2013. godine, u poređenju s decembrom 2012, povećane su za 1,9 odsto.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je rast međugodišnje inflacije u aprilu od 11,4 odsto privremenog karaktera i da se u narednom periodu očekuje opadanje inflacije zbog dolaska nove poljoprivredne sezone, niske agregatne tražnje, postignute stabilnosti deviznog tržišta i efekta visoke baze.

Kako se navodi u saopštenju RZS, prošlog meseca su najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića (dva odsto), rekreacija i kultura (1,2 odsto), restorani i hoteli (0,6 odsto), zdravstvo (0,5 odsto) i odeća i obuća (0,1 odsto).

U aprilu je pojeftinio transport za 0,3 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,2 odsto, a komunikacije i obrazovanje za po 0,1 odsto.

U saopštenju se dodaje da se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.