Ograničena mogućnost dolaska novih banaka u Srbiju tokom 2013.

Mogućnosti da u 2013. godini na srpsko bankarsko tržište uđu nove banke ograničene se, ocenjuje se u istraživanju austrijske grupe Raiffeisen bank international. Eventualna preuzimanja ili spajanja banaka u Srbiji ove godine biće orijentisana na banke u državnom vlasništvu, navodi se u saopštenju o bankarskom sektoru u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ocenjuje se i da će glavni podsticaj rasta kreditne aktivnosti u Srbiji u 2013. biti subvencionisani krediti zbog još slabih osnovnih ekonomskih pokazatelja i reogranizacije bankarskog sektora.

U analizi se navodi i da su banke u državnom vlasništvu negativno uticale na profitabilnost čitavog srpskog bankarskog sektora u 2012. godini i ističe da je od 10 državnih banka samo Komercijalna imala profit.

Analitičari Raiffeisen banke international ocenili su da u pogledu rasta i profita, bankarski sektor u srednjoj i istočnoj Evropi
nastavlja da ostvaruje bolje rezultate od banaka u Zapadnoj Evropi.

Prema očekivanjima istraživačkog tima Raiffeisen banke, u 2013. godini ukupna bankarska aktiva u centralnoj i istočnoj Evropi premašiće 2.500 milijardi evra.

Pošto se očekuje zaokret ekonomskog ciklusa u 2013, analitičari vide povoljne mogućnosti za kreditiranje u drugoj polovini godine i rast učešća kredita u bruto domaćem proizvodu (BDP) na šest ili sedam tržišta u regionu.

Kako se ocenjuje, bankarski sektori Rusije i Poljske će izbiti na sam vrh grupe tržišta visokog rasta s godišnjim rastom kredita od 13 odsto, odnosno 10 odsto (od 2013. do 2017).

Slede Češka, Slovačka, Rumunija, Srbija i Albanija s ukupnim godišnjim rastom kredita u rasponu od sedam do 10 odsto obračunato u evrima, odnosno od šest do devet odsto u domaćim valutama, što se čini održivim na srednjoročnom planu.

Analitičari su naveli da je izvesno da će banke i u 2013. godini biti suočene s uslovima poslovanja s niskim kamatnim stopama na većini tržišta centralne i istočne Evrope.

"Takva situacija u centralnoj i istočnoj Evropi bi trebalo da traje mnogo kraće nego unutar evrozone. Stoga, ne vidimo nikakve znake povlačenja posvećenih zapadnih banaka", ocenili su u analitičari Raiffeisen banke.