Dužnička kriza evrozone i dalje pretnja po tržišta

Većina evropskih investitora smatra da dužnička kriza evrozone i dalje predstavlja pretnju po finansijska tržišta, koja beleže snažan rast uprkos usporavanju privredne aktivnosti u Evropi, saopštila je američka agencija za rejting Fitch.

U periodu od 3. aprila do 7. maja, Fitch je sproveo anketu u kojoj su učestvovali investitori koji upravljaju investicijama ukupne vrednosti od  8,6 biliona evra i koje su većinom u formi obveznica, prenosi France press. Konačni rezultati ovog istraživanja biće objavljeni sredinom maja, saopštio je Fitch.

Naime, 59 odsto ispitanika je izrazilo sumnje u pogledu perspektiva tržišta, 29 odsto njih veruje da tržišta prolaze kroz miran period koji neće dugo potrajati, a 30 odsto investitora smatra da se tržišta ponašaju nerazumno u uslovima ovakvog stanja evropske ekonomije. Međutim, 41 odsto je bilo optimističnije, navodeći da je najgori deo krize prošao zahvaljujući akcijama Evropske centralne banke i zakonodavcima.

Fitch je upozorio da ukoliko ovakva situacija na tržištima ne bude bila praćena stabilizacijom ekonomije i napretkom ka osnivanju bankarske unije, taj trend bi u narednih nekoliko meseci mogao početi da slabi.