Koja banka je i dalje vodeća u CI Evropi?

UniCredit grupa, Raiffeisen banka Internešenel (RBI), Erste banka, Societe General i KBC i dalje čine grupu od pet najvećih zapadnoevropskih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

UniCredit grupa je u 2012. ostala ubedljivo na prvom mestu sa konsolidovanom ukupnom aktivom od 121,6 milijardi evra, iza nje je RBI sa 84 miljarde evra na trećem mestu je Erste banka sa 83,4 milijarde evra i SocGen sa 78,6 miljarde, što pokazuje da su sve prilično blizu jedna druge, prema najnovijem godišnjem RBI izveštaju o bankarskom sektoru centralne i istočne Evrope.

KBC banka je zadržala peto mesto sa aktivom od 53,1 milijarde evra, iako se povećala razlika izmedhy u ove banke i preostale četiri na vrhu lestvice. Nijedna banka, kako stoji u istraživanju RBI, nije širila mrežu ekspozitura u toku 2012, i u čitavom regionu je, u proseku, ukupan broj ekspozitura smanjen za četiri procenta.

RBI, koja je prošle godine povećala broj ekspozitura u Poljskoj usled preuzimanja Polbank a istovremeno smanjila svoje prisustvo u Ukrajini, Mađarskoj i Rumuniji, zadržala je prvo mesto u pogledu prisustva ekspozitura ispred UniCredit grupe.

Prema istraživanju RBI, predstavljenom na upravo završenoj Godišnjoj skupštini EBRD u Istanbulu, u 2012. je bio vidljiv pritisak na neto prihod od kamata usled niskih kamatnih stopa, dok je slabiji prihod od provizija i naknada bio uslovljen manjim brojem kredita u drugoj polovini godine.

"Banke sa usklađenom kombinacijom aktivnosti u Rusiji, Poljskoj i Češkoj Republici imale su posebno dobru osnovu za stabilnost obima i zarade, dok su banke isključivo izložene prema jugoistočnoj Evropi i primorane da preorijentišu svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi pretrpele značajne teškoće", izjavio je analitičar Raiffeisen Centrobanke, Jovan Sikimić.

Prema mišljenju većine banaka, Mađarska i Rumunija su, shodno tome, najugroženija tržišta. Međutim, najnovije političke i ekonomske okolnosti daju nadu da je najgore prošlo, zaključuje se u izveštaju Raiffeisen banke International.