Inflacija u rukama agrara

Većina ekonomista smatra neostvarivim cilj Narodne banke Srbije (NBS) da na kraju godine inflacija bude do 5,5 odsto pošto, uz neizvestan kurs, sleduju poskupljenja. Opšti utisak je, ipak, da će sve zavisiti od prinosa poljoprivrede.

U julu nas čeka povećanje akciza na cigarete, zatim poskupljenje struje, a u oktobru i komunalnih usluga, a Nikola Tasić sa portala Ekonomija.org rekao je da će se inflacija kretati srazmerno kretanju kursa dinara, što zavisi od investicija i političke stabilnosti.

Ipak, ekonomisti se slažu da sve zavisi od toga da li će i koliko godina biti rodna, a ekonomista Goran Nikolić je precizan: ako omane poljoprivredna sezona onda nema spasa.

Postoji šansa da se ne ponovi loša sezona u agraru, kada je hrana poskupela 12 odsto, i da rastom cena hrane od maksimalnih četiri odsto ove godine, budemo blizu pomenutih 5,5 odsto inflacije.

Prema procenama NBS, aprilska inflacija od 0,8 odsto koju je objavila centralna banka, gotovo u potpuno je vođena rastom cena povrća. Rast međugodišnje inflacije u aprilu je privremena i u narednom periodu očekujemo da će nastaviti da opada, rečeno je iz kabineta guvernera.