Slovenija pod pritiskom evrozone

Evrozona će izvršiti pritisak na Sloveniju da pooštri mere koje je predstavila prošle nedelje s ciljem rešavanja bankarskih i fiskalnih problema i time izbegne postati šesta članica bloka koja će zatražiti finansijsku pomoć.

Najavljene mere nisu dovoljne, to još nije dosledan i snažan program, rekao je neimenovani izvor iz Evropske unije za Reuters.

Slovenija je prošle nedelje obećala da će prodati 15 državnih firmi i povećati porez na dodatu vrijednost (PDV) kako bi izbegla stranu pomoć, ali do sada nije mnogo odmakla i kasni u smanjenju potrošnje, što je neophodno za stabilizaciju financija.

Većina državnih banki u Sloveniji "guše" se u lošim zajmovima od sedam milijardi eura i potrebna im je rekapitalizacija.

Nemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je da bi se Slovenija "mogla izvući" bez pomoći, ali mere koje je Ljubljana najavila nisu dovoljne.

Šef evrogrupe Jereon Dijsselbloem izjavio je da Slovenija mora brzo i odlučno provesti predviđene mere za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža i vratiti poverenje u svoj bankarski sektor, koji je u velikim gubitcima.