Privatizacije Telekoma i EPS u Nemačkoj su političko pitanje

Michael Schmitt, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji, kaže da bi uskoro bi na srpsko tržište mogli da dođu novi igrači iz Nemačke u trgovini, u elektronskoj, tekstilnoj i auto-industriji, a vlada interesovanje i za IT usluge.

Komentarišući privatizaciju velikih državnih preduzeća kao što su Telekom ili EPS, Schmitt je rekao da je za sada to nepoznanica i ujedno političko pitanje, piše Blic.

Upitan kako na interesovanje ulagača utiče moguće dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Schmitt podseća da su uslovi za investiranje u Srbiji u nedavnoj anketi među članovima Nemačko-srpskog privrednog udruženja i bez „datuma” pozitivno ocenjeni jer čak 88 odsto preduzeća tvrdi da bi ponovo i u ovakvim uslovima ovde ulagalo.

„Bez jasne EU agende, spolja posmatrano je Srbija kao privredna lokacija manje interesantna za strane investitore. Kroz početak pregovora o članstvu, Srbija može značajno da poboljša svoj imidž i direktno profitira jer i dalje postoji veliki potencijal za nove investicije,“zaključuje.

Komentarišući koliko srpski proizvodi imaju šanse na tržištu kao što je nemačko, on kaže da su srpski proizvodi pre svega zanimljivi za domaća i regionalna tržišta, gde su njihove marke već poznate i gde postoje tradicionalni trgovinski odnosi. „Zbog slabije tražnje u Srbiji i u regionu, srpska preduzeća u pojedinim branšama pokušavaju da osvoje veća tržišta EU i Rusije. Najveći izazov srpske privrede je da ubuduće na ovim tržištima više ne budu prisutni samo kao liferanti poluproizvoda, već da razviju međunarodno konkurentne proizvode,“ kaže Schmitt.