Croatia Airlines u štrajku

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) počeli su jutros štrajk pošto su propali pregovori s upravom povodom najavljenog smanjenja zarada i broja zaposlenih u toj kompaniji.

U štrajk upozorenje od 11 do 12 časova stupiće i članovi zemaljskog osoblja koji traže i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih u operativi i administraciji za 27 odsto.

Hrvatska nacionalna aviokompanija zbog štrajka je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, ali su saopštili da će svi putnici biti zbrinuti i da će im biti omogućeno putovanje avionima partnerskih kompanija ili iznajmljenim avionima.

Iz sindikata kabinskog osoblja najavili su štrajk do ispunjenja zahteva, ali su poručili da su spremni za nastavak pregovora s Upravom koja za sad ne pristaje na njihove zahteve da se zadrže sva prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao u martu.

Novim ugovorom, koji su ranije potpisala tri sindikata u CA, smanjuju se primanja pilota, kao i stjuardesa i stjuarda.

Iz Uprave CA saopštili su posle jučerašnjih neuspešnih pregovora da nisu spremni da popuste ultimativnim zahtevima sindikata, jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije.

Tokom štrajka, propisano je koji se obim posla ne sme prekidati, pa će se obaviti 37 odsto planiranih letova, prenose hrvatski mediji.

Prošle sedmice Uprava CA pokrenula je proceduru za davanje otkaza za 42 stjuardese i stjuarda koji su nedavno otvorili bolovanje, jer smatra da se radilo o prikrivenom, nezakonitom štrajku. Zbog iznenadnog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja, hrvatska nacionalna avio kompanija otkazala je više domaćih i međunarodnih letova, čime je, kako su rekli u toj kompaniji, pretrpeli štetu do 200.000 kuna (26.400 evra).

O odluci Uprave mora da se izjasni Radničko veće, ali njihova odluka nije obavezujuća.

Iz Uprave su juče poručili da je moguće da odustanu od planiranih otkaza s obzirom da su i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je sproveo kontrolu bolovanja, i Radničko veće ocenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom.

Foto: Beta