Rusi zabranjuju korišćenje dolara?

Stranka kontroverznog političara Vladimira Žirinovskog predložiti će uskoro Dumi da se postupno zabrani korišćenje dolara na teritoriju Rusije. 

Poslanik Liberalno-demokratske stranke Mikhail Degtyarev napravio je projekt zakona o zabrani upotrebe američke valute, o kojem bi se trebao izjasniti ruski parlament.

Iako veliki broj poslanika u Dumi skeptično gleda na budućnost tog zakona, pristalice Vladimira Žirinovskog smatraju da ga treba što pre prihvatiti. Ako zakon bude prihvaćen u sledeće dve godine građani Rusije bi mogli prodati svoje dolare ili ih zameniti u drugu valutu. Posle toga bi oni kod kojih bi se našli dolari ostajali bez njih, jer bi bili konfiskovani u korist federalnog proračuna.

Predlagač tog zakona Mikhail Degtyarev (32) objašnjava da je dolar zbog lošeg stanja američke ekonomije pred krahom, pa zato treba zaštititi ruske građane od mogućeg velikog pada vrednosti “zelenih”. Degtyarev predviđa da će 2017. godine dolar konačno propasti, pa predlaže da se građani na vreme opredele za neku drugu valutu.

„Ako američki državni dug bude rastao, dolar će krahirati sigurno najkasnije do 2017. godine. Oni koji u Rusiji budu imali dolare biće prevareni kao kad su devedesetih godina postojale finansijske piramide,“ objašnjava Degtyarev, koji je po obrazovanju magistar aerokosmonautike. Doduše ima i diplomu ekonomskog fakulteta, ali ne spada u red ekonomskih stručnjaka.

U ruskom parlamentu mnogi sumnjaju da se zakonom o zabrani upotrebe dolara može povećati autoritet rublje i da će ubuduće većina građana odlučiti da štedi u nacionalnoj, a ne u stranoj valuti. Predstavnici Jedinstvene Rusije, vladajuće ruske stranke, bez čije podrške takav zakon ne može proći u Dumi, smatraju predlog Degtyarjeva populističkim i sumnjaju u njegovu efikasnost.

Uostalom, Rusija mnogo novca zarađuje od prodaje nafte, a svi ugovori, po tradiciji, u toj sferi se potpisuju u dolarima. Kako god, sa predloženim zakonom ili bez njega, istisnuti dolar iz Rusije će biti vratiti teško.

Rusija sada ima više od 520 milijardi dolara zlatno deviznih rezervi. Uvažavajući pravilo da je “opasno držati sva jaja u jednoj korpi”, rusko rukovodstvo je odavno odlučilo da rezerve ima u raznim valutama. Ta ruska proporcija izgleda ovako: 40 odsto rezervi su u evrima, 40 odsto u dolarima, a 20 odsto u ostalim valutama. Inače, za 1 dolar se sada dobijaju 31,2 rublje, a za evro 40,7 rublja.