NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,50 procentnih poena, na 11,25 odsto.

Kako je saopšteno, Izvršni odbor je smanjio referentnu kamatnu stopu imajući u vidu da su zbog do sada preduzetih mera monetarne politike znatno oslabili inflatorni pritisci, što pokazuju i mesečne stope inflacije, koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 odsto.

Dezinflatorni uticaj ostvaren je po osnovu smanjenja troškovnih pritisaka na cene hrane i smanjenih inflatornih očekivanja.

"Niska agregatna tražnja, stabilna kretanja na deviznom tržištu i zabeleženi pad premije rizika zemlje, uz očekivani puni efekat do sada preduzetih mera monetarne politike, doprineće daljem padu međugodišnje inflacije", ocenjeno je u saopštenju NBS.

Po oceni Izvršnog odbora centralne banke, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja od četiri odsto sa odstupanjem od 1,5 odsto, u poslednjem kvartalu ove godine.

Na mere monetarne politike u narednom periodu, po oceni Izvršnog odbora, u značajnoj meri uticaće kretanja u međunarodnom okruženju, buduća fiskalna kretanja, kao i uticaj nove poljoprivredne sezone na cene hrane.

Izvršni odbor NBS pozitivno je ocenio  oporavak ekonomske aktivnosti, koji potvrđuje očekivanja o ekonomskom rastu u ovoj godini od dva odsto, a koji će biti pre svega zasnovan na rastu izvoza.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. juna 2013. godine.