Dačić: I plate uskoro preko PayPal-a

Hewlett Packard, Oracle i PayPal imaju ozbiljne namere kada je reč o saradnji sa Srbijom, kaže premijer i dodaje da će građani uskoro preko PayPal-a primati plate.

Premijer Sbije Ivica Dačić izjavio je nakon razgovora sa predstavnicima pomenutih svetskih giganata da je za ove kompanije tržište Srbije malo i da ih je teško privući velikom kupovinom njihovih prozivoda, ali da su aduti Srbije kvalitetna radna snaga u oblasti informacionih tehnologija, kao i povoljni uslovi za poslovanje.

Pročitajte i >>> BizTW dnevnik: Sastanak u PayPalu direktno na Twitteru

Premijer je podsetio da je Hewlett Packard jedna od prvih kompanija koja je došla na tržište Srbije posle sankcija devedesetih godina i da je saradnja izuzetno dobra.

"Nije u pitanju da li ćemo kupovati licence i njihove proizvodne, ovde je pitanje hoćemo li mi raditi više za njih i hoće li oni u većoj meri biti prisutni na našem tržištu. Reč je o projektima koji mogu da omoguće da i mi učestvujemo u kreiranju onoga što oni rade", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Oracle strateški partner Vlade Srbije i najavio produžetak tog ugovora za neredne tri godine. Predsednica ove kompanije trebalo bi da poseti Srbiju prilikom potpisivanja tog ugovora.

"Mi smo razgovarali i o određenim projektima koji bi zapošljavavati ljude u Srbiji. Očekujem konkretne dogovore da osim toga što ćemo u tehnološkom smislu moći da koristimo njihova dostignuća i razvijamo državnu upravu, da zajedno radimo i u naučno istraživačkom radu, razvojnim centrima i proizvodnji za prodaju na treća tržišta", kazao je Dačić.

Kada je reč o kompaniji PayPal Dačić je napomenuo da je tokom sastanaka u SAD zatražio da, osim toga što građani Srbije sada imaju mogućnosrt da kupuju putem interneta, uskoro bude moguća i prodaja proizvoda iz Srbije.

On je rekao da će i ova druga funkcija uskoro biti uključena, ali da se mora još uskladiti zakonska regulativa, kako bi sve to bilo u skladu sa srpskim zakonskim propisima.

Dačić je poručio da je Srbija otvorena za investitore i politički je stabilna zemlja posvećena dobijanju članstva u EU i jačanju ekonomije. On je pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiji, naročito u informacione tehnologije.

Na seminaru, koji je organizovala Američka privredna komora, bili su i predstavnici kompanija koje već ulažu u Srbiji. Oni su preneli svoje iskustvo, kako o onome što su zatekli u Srbiji, tako i o tome kako dalje raditi.

Dačić je u poseti SAD od 10. do 16. maja, tokom koje će imati susrete sa predstavnicima najvećih svetskih informatičkih kompanija, ali i sa američkim zvaničnicima, uključujući američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. On je prethodno u Sijetlu posetio "Microsoft", a zatim u San Francisku IT kompaniju "Intel". U delegaciji sa Dačićem je i američki amabasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Foto: Beta