Skupština akcionara NIS-a zakazana za 18. jun

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS), na kojoj će se razmatrati isplata dividendi za prošlu godinu, zakazana je za 18. jun, saopštila je danas ta kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, ranije je predloženo da se akcionarima isplati 25 odsto dobiti iz 2012. godine, koja je iznosila 49,5 milijardi dinara (oko 450 miliona evra).

Odbor direktora NIS-a odlučio je da na dnevnom redu Skupštine akcionara bude i izbor ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović za predsedavajućeg Skupštine akcionara.

Na dnevnom redu biće i usvajanje finansijskih izveštaja i konsolidovanih finansijskih izveštaja NIS-a za 2012. godinu, kao i revidiranih izveštaja i komapnije PriceWaterhouseCoopers za revizora u 2013. godini.

U skladu sa ranije dobijenim predlozima akcionara Odbor direktora usvojio je listu kandidata za pozicije članova Odbora direktora, za koje će se glasati tokom redovne sednice Skupštine akcionara.

Na listi kandidata su Vadim Jakovljev, Kiril Kravčenko, Anatolij Černer, Vladislav Barišnjikov, Aleksandar Krilov i Aleksej Jankevič koje je predložio Gasprom, Nenad Mijailović, Negica Rajakov i Nikola Martinović koje je predložila Vlada Srbije i nezavisni članovi Stanislav Šekšnja i Volfgang Rutenštorfer.

Odbor direktora je takodje predložio da Skupština akcionara za Predsednika Odbora skupštine akcionara za nadzor nad poslovanjem i postupkom izveštavanja akcionara izglasa Ljubomira Aksentijevića, a za članove Odbora – Radoslava Strikovića i Alekseja Urusova.