Duplo veći dug u `švajcarcima`

Atmosferi oko kredita u švajcarskim francima doprineli su novinari – korisnici tih kredita, koji su "naduvali" ovaj problem, smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić, pišu Novosti.

Otplata kredita u "švajcarcima" nije sistemski problem bankarskog sektora, niti problem kursa, već problem standarda građana, tvrdi Dugalić, i ponavlja da bi traženje rešenja za pomoć građanima zaduženim u francima, u neravnopravni položaj stavilo ostale klijente banaka.

Nije u redu da svi ostali budu krivi, osim klijenata koji su uzimali kredite indeksirane u francima, a takvoj atmosferi doprineli su i mediji, odnosno novinari koji su uzimali takve kredite i "naduvali" ovaj problem, čime su, na neki način, zloupotrebili svoju funkciju – tvrdi Dugalić.

Prosečan kredit u "švajcarcima", prema podacima koje je izneo Dugalić, iznosi 6,1 milion dinara, dok prosečan kredit u evrima iznosi 3,2 miliona dinara.

U švajcarskim francima je uzeto 22.000 kredita, što je tri odsto ukupne bankarske aktive, a zasad kasni otplata 0,1 odsto ovih zajmova, ističe Dugalić. Svi koji su se zadužili u francima od 2006. do 2012. godine imali su manje mesečne rate od onih koji su se zadužili u evrima, dodaje on.

Dugalić ističe da banke i dalje omogućavaju klijentima koji imaju problem u otplati zajmova, bez obzira na to da li su u evrima ili francima, da dobiju dve godine grejs perioda.

Kada je reč o ceni zajmova, sve dok se standard građana ne poveća, svaki kredit, pa i beskamatni, biće skup, zaključuje Dugalić.