Milionska kazna za Hrvatski telekom

Hrvatski telekom po prvi je put prema rešenju HAKOM-a (Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije) dobio milionsku kaznu zbog kršenja telekomunikacije regulative.

HT je zbog kašnjenja u isporuci veleprodajnih usluga dužan H1 Telekomu isplatiti, bar prema tome što piše Poslovni dnevnik minimalno 23 miliona kuna (tri miliona evra).  

Na ovu odluku HT se može žaliti jedino Visokom upravnom sudu, ali čak ni ta eventualna žalba ne bi odgodila obavezu da H1 Telekomu isplati odštetu. Prvi spor zbog kašnjenja u isporuci veleprodajnih usluga Hakom je rešio u martu kada je HT-u presudio da Vipnetu isplati  395.000 kuna odštete. Sukob HT-a i H1 bio je toliko žestok da je HT u februaru blokadom računa čak pokušao gurnuti H1 u predstečajnu nagodbu, a što je sprečio regulator Hakom.

A predsednik Uprave kupuje deonice...

U isto vreme, hrvatski Poslovni dnevnik piše da je predsednik Uprave Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić na Zagrebačkoj je berzi kupio 2000 deonica HT-a.

Mudrinić je te deonice kupio 9. i 14. maja iskoristivši pogodnosti programa stimulacije menadžera te kompanije. Kupljene dionice Mudrinić ne sme prodavati iduće četiri godine, nakon čega će mu kompanija za svaku kupljenu pokloniti još jednu. Čelnik HT-a kupio je deonice po ceni od 208,46 kuna (27 evra) što predstavlja ulaganje od 55 hiljada evra.