Turizam najotproniji na krizu

PinterestFacebookTwitterShare

Turizam je najotpornija privredna grana koja se među prvima oporavila od ekonomske krize, a procene pokazuju da će i u narednim godinama ova oblast beležiti rast, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede zadužen za turizam Goran Petković.

Petković je, na otvaranju regionalne konferencije "Turističko tržište jugoistočne Evrope – nove razvojne mogućnosti", naveo da je Svetska turistička organizacija za 2012. godinu prognozirala rast od četiri odsto, što se i ostvarilo, a da je za ovu godinu predviđen rast između tri i četiri procenta. Takva stopa, prema predviđanjima Svetske turističke organizacije, kretaće se do 2020. godine, naveo je Petković podvukavši da takav optimizam daje šansu i našem regionu da krene putem razvoja u oblasti turizma.

Prema njegovim rečima Srbija se sve više uključuje u turističke tokove regiona, iako za vreme bivše Jugoslavije nije bila bazična turistička destinacija. On je podsetio da će upravo u Beogradu od 26. do 29. maja biti održan sastanak Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović naveo je da je ta zemlja u tri godine uspela da privuče 3,7 milijardi evra stranih direktnih ivnesticija, a trenutno ugovorenih poslova ima u vrednosti od 2,5 milijardi evra. Tome je, smatra on, u velikoj meri doprinela niska stopa PDV od 17 odsto, kao i stopa poreza na turizam od sedam procenata.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je prema obimu turističkog rasta već nekoliko godina među prvih pet u Evropi, ali je neophodno da čitav region otvoreno sarađuje, a  šansa za razvoj je u zajedničkom radu svih zemalja regiona.

Pomoćnik ministra Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine Nedeljko Babić je rekao da BiH iz godine u godinu beleži povećan obim u oblasti turističke privrede. U poslednje vreme, kako je naveo, otvaraju se i nova tržišta – Bliski Istok, Turska, Azija, a upravo te daleke destinacije mogu biti šansa za čitav region, jer su turisti iz tih zemalja zainteresovani za raznoliku ponudu koju mogu da ponude zemlje našeg regiona.

Predsednik Asocijacije turističkiha agencija i turoperatora Evrope (ECTAA) Boris Žgomba istakao je da 70.000 turističkih operatera u Evropi predstavlja oko 300 milijardi evra prometa. Prema njegovom mišljenju, važno je shvatiti neophodnost povezivanja i zajedničkog nastupa, jer nijedna zemlja u regionu pojedinačno nije dovoljno atraktivna za daleka tržišta.

"Jačanjem konkurentnih sposobnosti zemalja regiona mi jačamo i sebe", poručio je on, dodajući da zemlje regiona nisu jedna drugoj konkurencija već treba da rade na zajedničkom proizvodu.