Evrozona u najdužoj recesiji od uvođenja evra

Recesija u zemaljama evrozone ušla je u šesto tromesečje što je duži period pada privredne aktivnosti nego posle izbijanja finansijske krize 2008. i 2009. godine, saopštila je evropska statistička služba.

Eurostat je naveo da je u recesiji devet od 17 zemalja koje korise evro, a najnovija na listi je Francuska. Recesija nije duboka kao 2008, ali je najduža od 1999. kada je uveden evro.

Privredna aktivnost evrozone se u periodu januar-mart smanjila za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada je pad bio 0,6 odsto.

Pročitajte i >>> (INFOGRAFIKA) Samo Nemci misle da im je dobro

I cela Evropska unije je zvanično u recesiji pošto se u prva tri meseca ove godine privredna aktivnost njenih članica smanjila za 0,1 odsto, a u prethodnom kvartalu pad je bio 0,5 odsto.

Privredna aktivnost u evrozoni je u padu od poslednjeg tromesečja 2011. godine. Prvo je recesija izbila u Grčkoj i Portugaliji, ali sada zahvata i privredno stabilnije države.

Nemačka, najveća evropska privreda, posle smanjenja od 0,7 odsto u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, u prva tri meseca ove godine imala je rast od 0,1 odsto što je manje nego što se očekivalo. S druge strane, Francuska, druga najveća privreda evrozone, imala je smanjenje od 0,2 odstu u dva uzastopna kvartala.