Do kraja oktobra inflacija u ciljanom okviru

Inflacija u Srbiji do kraja oktobra 2013. biće u ciljanom okviru od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije (NBS).

"NBS ne zabrinjava što je mesečna inflacija u aprilu bila 0,8 odsto, umesto 0,4 odsto, koliko je bilo prognozirano, jer je posledica, pre svega, poskupljenja povrća. Stabilna kretanja na deviznom tržištu, niska agregatna tražnja, uz očekivani puni efekat preduzetih mera monetarne politike doprineće padu  međugodišnje inflacije", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da će inflacija biti u ciljanom okviru u trećem kvartalu, uprkos tome što će poskupeti struja, lekovi, komunalne usluge.

"Osnovna mera kojom će NBS uticati na stabilizaciju cena je referentna kamatna stopa", istakla je guvernerka i podsetila da je juče Izvršni odbor NBS snižio tu stopu za 0,5 odsto, na 11,25 odsto.

Pad inflacije, kako je dodala, doprineće smanjenju kamata na kredite, odnosno smanjenju rizika za odobravanje i uzimanje bankarskih pozajmica.

Centralna banka, po rečima Tabakovićeve, ne cilja ni jednu vrednost deviznog kursa, već svojim merama želi da postigne umerenost u promenama vrednosti domaće valute u odnosu na evro.

Guvernerka je istakla da NBS neće komentarisati razgovore sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dok predstavnici te finansijske institucije na kraju posete Srbiji ne daju svoje ocene.

Dodala je da bi za Srbiju bio prihvatljiv samo aranžman iz predostrožnosti, o čemu bi mogli da budu nastavljeni razgovori sa misijom MMF, nakon analize "stanja zdravlja srpske ekonomije".

Očekivanja NBS su da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) U Srbiji biti dva odsto, zahvaljući oporavku poljoprivrede i rastu industrije, usled rasta izvoza automobilske i naftne industije.