Italijani preuzimaju Jagodinsku pivaru

Jagodinsku pivaru, najstariji industrijski pogon u Jagodini, osnovanu 1852. godine preuzima Gianantonio Tramet, vlasnik lanca pivara "Tramite" u severnoj Italiji.

To je dogovoreno danas u Veroni na sastanku Trameta, predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića – Palme i direktor Jagodinske pivare Jelene Vulović – Dojčinović.

Razgovoru su prisustovali i ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i poznati srpski košarkas Saša Djorđević, koji je posredovao u ovom poslu.

"Reč je o gospodinu koji se bavi proizvodnjom nekoliko vrsta piva, i dogovorili smo da poseti Jagodinsku pivaru 10. juna, a početak posla očekujemo najdalje u septembru", rekao je Marković novinarima posle sastanka.

Očekujemo da Trameta kupi Jagodinsku pivaru ili zajednička ulaganja u proizvodnju i tržište, dodao je Marković.

Trameta nije krio zadovoljstvo kada je čuo podatke o pivari koje mu je predstavila direktor  Vulović – Dojčinović, a posebno je zainteresovan za tržište Rusije i Turske preko Srbije, jer piva koje proizvodi njegova kompanija u Italija sada nema u Rusiji, napomenuo je Marković.

Vulović – Dojčinović  je ocenila da je sastanak bio važan i konstruktivan za pivaru u Jagodini i napomenula da se radi o vlasniku velikog broja pivara i najvećem proizvođaču piva u Italiji. "Ovo je početni dogovor, na sastanku 10. juna u Jagodini očekujemo najkonkretnije predloge o  ekonomskoj saradnji, a u opciji su plasman našeg piva preko te kompanije, proizvodnja nekih vrsta njihovih piva u Jagodini i učestvanje kapitala italijanskih pivara u razvoju Jagodinske pivare", rekla je Vulović – Dojčinović.

Ono što je najbitnije, naši kapaciteti, proizvodni program i kvalitet piva odgovaraju njihovim zahtevima i plasmanu na njihovo tržište", zaključila je Vulović – Dojčinović.

Trameta je istakao da je "spreman da pravi posao sa Jagodinskom pivarom".

"Već smo se dogovorili, 10 .juna ja dolazim u Jagodinu i nadama se da ćemo tom prilikom potpisati konkretan ugovor o saradnji i dogovoriti konkretne količine piva koje ćemo zajedno plasirati na domaće i strano tržište", rekao je on.

Trameta je pohvalio poznatog košarkaša Djorđevića, za koga je rekao da je na njega "ostavio pozitivan utisak, pre svega koliko veruje u Srbiju, njenu spremnost da bude konkretna da pravi dobru privredu da bude jedna industrijski razvijena zemlja sa lepom budućnošću"."Veoma drago što sam uspeo da napravim ovaj susret gospodina Palme i Trameta, i da dođe do saradnje vrlo brzo", rekao je Djorđević.

Marković je na kraju ocenio da su ova dva dana u Veroni bila izuzetno uspešna i precizirao da su "obezbeđena, sigurno četiri nova investitora u Jagodini iz Italije".