Mađari izlaze iz recesije

Bruto društveni proizvod (BDP) Mađarske porastao je za 0,7 odsto u prvom kvartalu 2013. godine, što znači da je zemlja izašla iz druge recesije za poslednje 4 godine.

Ovaj rast, koji je premašio očekivanja analitičara, rezultat je poboljšanja u sektorima građevinarstva i poljoprivrede, i predstavlja napredak u odnosu na usporavanje od 0,4 odsto iz posljednjeg kvartala 2012. godine, pokazuju objavljeni podaci mađarske kancelarije za statistiku KSH.

Mađarski BDP je potonuo za 1,7 odsto u 2012. godini, što je prvo usporavanje mađarske ekonomije od 2009. godine i značajan pad u odnosu na 2010. i 2011. godinu.

Vlada u Budimpešti za ovu godinu predviđa rast od 0,7 odsto, iako je Evropska komisija prognozirala rast od samo 0,2 odsto. Mađarsko ministarstvo ekonomije je, nakon objavljivanja ovih podataka, saopštilo da je recesija završena u tehničkom smislu.

Najnoviji pozitivni podaci o industrijskim poružbinama i povjerenju kompanija i potrošača govore da snažan rast privrede može biti očekivan, dodaje se u saopštenju ministarstva.

S druge strane, Francuska je i zvanično ušla u recesiju, a na krizu nije imuna ni najveća ekonomija Evrope, Nemačka, koju, prema Eurostatu, kriza sve žešće napada.