Srbija oborila rekord u nezaposlenosti

Srbija beleži novi lični neslavni rekord, pošto, mimo svih zvaničnih očekivanja, bez posla je svaki treći radno sposobni građanin, njih 792.888, a od kraja marta do danas Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) na spiskove je dodala još 14.309 imena.

Najviše je onih koji posao traže od jedne do dve godine , 17,72 odsto, a potom 13,09 odsto onih koji posao čekaju od tri do pet godina, kaže Srđan Andrijanić iz NSZ, dok njih 73.334 čeka zaposlenje između pet i osam godina, pišu Novosti.

U NSZ objašnjavaju da se već duže struktura nezaposlenih bitno ne menja, pa je tako sada na birou najviše onih koji nemaju dovoljno kvalifikacija i pripadaju mlađim generacijama. Najviše nezaposlenih ima od 25 do 29 godina (13,82 odsto), a zatim onih u najproduktivnijim godinama – od 30 do 34 (12,42 odsto). Istovremeno, obrazovna struktura je tradicionalno loša, pa na spisku ima najviše onih sa četvrtim stepenom – 224.452, ali čak 222.619 nema baš nikakvih kvalifikacija!

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da je porast zaposlenih moguć tek nakon što se oporavi privreda Srbije, a do tada su svima mahom vezane ruke.

Ivan Nikolić, iz Ekonomskog instituta, ne spori da je sređivanje privrede preduslov, ali dodaje da je problem u tome što ne postoji nikakva nacionalna stategija da se to i postigne.

"Zato ne iznenađuje što ni ova strategija zapošljavanja nije dala nikakave rezultate, kaže on i dodaje da bez ozbiljne taktike ovakvi planovi predstavljaju više spisak lepih želja nego mogućnosti".

I sociolog Dušan Mojić, čija je specijalnost oblast rada i zapošljavanja, kaže da je privreda nesumnjivo glavni pokretač, ali da ima nečega i u „kulturološkom nasleđu“.

"Mi čekamo da drugi učine nešto za nas i neprestano se oslanjamo na državu ili neke institucije ili ljude i tako postajemo pasivni. Ipak, izvesno je i da su mere za zapošljavanje nedovoljne, a da su službe koje se bave ovim poslom neorganizovane, na birou je premalo savetnika…", kaže on.

Kada je u pitanju stopa nezaposlenosti mladih, svaki drugi među njima nema posao.