KAP gase za pet dana?

Ostalo je još pet dana da nadležni u Crnoj Gori nađu rešenje za problem snabdevanja Kombinata aluminijuma u Podgorici električnom energijom.

Ukoliko rešenje izostane, najverovatnije će uslediti gašenje ćelija, pišu Novosti. Predstavnik Vlade u odboru direktora KAP, Nebojša Dožić, izjavio je da se nada kako će rešenje biti pronađeno.

„Glasanje je, na moj zahtev, odloženo za ponedeljak. Nadam se da će se, u međuvremenu, pojaviti neko rešenje, a ukoliko ga ne bude, počeće gašenje ćelija,“ rekao je Dožić.

U sindikatu Kombinata aluminijuma se nadaju da se najgore neće desiti, jer je KAP potreban Crnoj Gori. „Ako bi se to kojim slučajem desilo, onda bi krivicu snosila Vlada Crne Gore i niko drugi. Ovde se, očigledno, radi o pritisku „Elektroprenosa“ na Vladu,“ kaže za Novosti Rade Krivokapić, predsednik sindikata.

„Elektroprenos“ je već upozorio na alarmantnost situacije, pa i na to da se narednih dana mora zaključiti ugovor o snabdevanju električnom energijom.

Krivokapić kaže da dok radnici strpljivo čekaju rasplet situacije, uprava je već napravila plan za gašenje proizvodnje!

„Očekujemo da država hitno preduzme mere, jer vremena nemamo. Poručujem da niko neće gasiti ćelije, a oni koji smatraju da Kombinat aluminijuma treba ugasiti, mogu to učiniti jednostavnim pritiskom na prekidač,“ kaže predsednik sindikata. „Podsećam da je KAP do sada platio više od 300 miliona evra duga za struju, pa smatram da preostali deo od 40 miliona nije preveliko opterećenje.“