Ljubić: Rast broja nezaposlenih biće usporen

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da očekuje usporavanje rasta broja nezaposlenih u Srbiji, na šta ukazuje rast industrijske proizvodnje u prva tri meseca ove godine, kao i rasta bruto nacionalnog dohotka.

"Do značajnijeg zapošljavanja ne može doći ako privredni rast ne bude pet do sedam odsto godišnje, i to nekoliko uzastopnih godina", rekao je Ljubić novinarima u Beogradu.

On smatra i da je u ovom trenutku licitiranje s brojem nezaposlenih i ostajanjem bez posla na desetina hiljada ljudi u Srbiji "neozbiljno", "jer poslednji podaci o stopi nezaposlenosti, koja iznosi 22,4 odsto, datiraju iz oktobra 2012. godine, a novi podaci se očekuju u junu".

Pročitajte i >>> Srbija oborila rekord u nezaposlenosti

Ljubić je naglasio da Vlada Srbije čini sve da popravi privredni ambijent i pre svega pomogne malim i srednjim preduzećima koja čine "kičmu privrednog razvoja".

On je ponovio i da će najkasnije početkom juna biti predstavljen akcioni plan reindustrijalizacije za automobilsku industriji, poljoprivredno-prehrambenu, vojnu i IT industriju. Ljubić je naveo da je projekat akcionog plana završen i da ga trenutno razmatraju različiti resori vlade.

Foto: Beta