Hrvati sele firme u BiH, u Srbiju neće

Srbija nije "zanimljiva" destinacija za hrvatske firme koje, pred ulazak te zemlje u Evropsku uniju, svoju proizvodnju masovno sele u druge države, mahom u Bosnu i Hercegovinu.

Carine koje će susedne zemlje uključujući i Srbiju uvesti na hrvatsku robu učiniće je potpuno nekonkurentnom. Ipak, firme za selidbu ne biraju Srbiju.

Ulaskom u EU, Hrvatska izlazi iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi, čije su članice sve zemlje Balkana, a koje nisu u EU.

To znači da bi za mesne, mlečne, konditorske proizvode i cigarete, koje Hrvatska izvozi u Bosnu, ta zemlja od jula morala da plaća carinu u vrednosti od 100 miliona dolara. Zato je moguću selidbu u Mostar ili Banjaluku najavila Tvornica duhana Rovinj, a prehrambeni div „Frank“ je poručio da će pojačati proizvodnju u Grudama u BiH, kao što će i hrvatski konditor „Kraš“ imati izvozni program u Prijedoru.

Biznis neće slušati politiku, odlučiće hrvatski privrednici, a Srbija je ipak najatraktivnije tržište u regionu. Nama je realna konkurencija Bugarska, pa i Makedonija, ali BiH nije, kaže za „Blic” savetnik u Agenciji za strana ulaganja Aleksandar Miloradović.

Ono što te firme mogu da dobiju u BiH jeste relativno niža cena i više raspoložive radne snage, tvrdi Miloradović.

U Hrvatskoj kažu da je izabrana BiH, jer je to najznačajnije tržište na koje Hrvatska izvozi. Tatjana Tomić iz Državnog ureda za trgovinsku politiku kaže da na području CEFTA Hrvatska ima oko 600 preduzeća, u obliku vlasništva ili predstavništva i da polovina tih kompanija već sada radi u BiH.

„Kraš“ u Hrvatskoj zapošljava 1.500 radnika, a u Prijedoru oko 400. Kažu da će im se, ukoliko prebace izvozni asortiman u Prijedor, u Zagrebu pojaviti višak zaposlenih. Istu dilemu ima i „Zvečevo“, koji veći deo proizvodnje seli iz požeških pogona u Čapljinu. „Gavrilović“ će raditi u Čitluku, a ne više u Petrinji.