Mihajlović: Reforma Srbijagasa ne ugrožava Južni tok

Ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je kao netačne navode da bi reforma Srbijagasa ugrozila projekat gasovoda Južni tok i istakla da to nameću oni koji na postojećem stanju zaradjuju više od 30.000 evra mesečno.

"Pokušaji da se nametne priča da bi reformom Srbijagasa bio ugrožen Južni tok je samo još jedna od opstrukcija onih koji ne bi da se bilo šta menja, jer na ovakvom stanju zaradjuju više od 30.000 evra mesečno. Garant za izgradnju Južnog toka je država, a ne bilo koji pojedinac, ili bilo koje javno preduzeće", rekla je Zorana Mihajlović za današnje izdanje lista Danas.

Na pitanje da li gubitak od milijardu evra Srbijagasa nije dobar razlog za smenu direktora tog preduzeća Dušana Bajatovića, ili se okleva zbog opstanka vladajuće koalicije, ministarka je odgovorila da je pitanje za premijera Ivicu Dačića da li bi smenjivanje Bajatovića narušilo koalicione odnose.

"Srbijagas mora da se reformiše, jer je to u interesu gasne stabilnosti Srbije, potrosača i gradjana", rekla je Zorana Mihajlović.

Upitana da li Rusi smatraju da nema Južnog toka bez Bajatovića, ona je uzvratila pitanjem koji partner u svetu želi da posluje s preduzećem koje je pred bankrotom.

"To je već vidjena praksa u Srbiji, da kad treba da se naprave reforme onda se oni koji jedino opstaju u mutnom pozivaju na neke faktore, nemerljive, a izvan sopstvene zemlje. Pogrešno je to, jer jedna velika i snažna Rusija je naš partner s kojim treba i možemo da u energetskom sektoru uradimo mnogo više od onoga što je uradjeno u prethodnom periodu", rekla je Zorana Mihajlović.

Dodala je da su rezultati svih vidljivih i nevidljivih reformi Srbijagasa neverovatni gubici, korupcija, nelikvidnost, što znači da nisu bili sposobni da se reformišu.

"Zato to moramo da uradimo zajedno. Pripremili smo plan, od poslovno finansijske konsolidacije, do uredjenja i podele delatnosti", rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka energetike je ponovila da su izveštaji koje je uradio tim za borbu protov korupcije iz njenog Ministarstva predati tužilastvu 30. aprila.

"U pitanju su ugovori Fonda za zaštitu životne sredine, predmeti Zavoda za zaštitu prirode, Agencije za zaštitu zivotne sredine, EPS, Srbijagasa, pitanje uvoza djubriva i sirovina za djubrivo. Rad se nastavlja i, kako koji predmet dolazi i obradjuje se, mi ćemo ga prosledjivati nadležnim organima", rekla je Zorana Mihajlović.