Dačić: Američke kompanije veruju u Srbiju

Sumirajući rezultate jednonedeljne posete SAD, Dačić je u razgovoru sa srpskim novinarima u Vašingtonu naglasio da se danas u Americi drugačije gleda na Srbiju.

Prema oceni premijera Srbije, sastanci sa potpredsednikom SAD Joseph Biden-om, kao i u State Departmentu prošli su veoma dobro, pri čemu je zaključeno da se može graditi novo partnerstvo, odnosno strateška saradnja.

Osvrćući se na razgovore o ekonomskim temama, Dačić je rekao da do kraja godine očekuje rezultate vezane za dolazak američkih kompanija sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiju.

Pročitajte i >>> Srpski IT sektor kao inovacioni centar Evrope

"Veoma sam zadovoljan rezultatima posete, jer smo učinili mnogo da zainteresujemo najveće svetske kompanije u oblasti IT da dođu u Srbiju", rekao je Dačić dodavši da ih je srpska delegacija podstakla da ne gledaju na našu zemlju samo kao na tržište za prodaju njihovih proizvoda, nego i kao izvor naučno istraživačkog rada, i moguće zajedničke proizvodnje.

Premijer Srbije je za drugu polovinu godine najavio dolazak lidera Microsofta i Oracla u Srbiju, a nije isključeno i da dođu ljudi iz Apple-a i Google-a, koji su takođe obećali posetu.

Pročitajte i >>> Dačić: Ugovor sa kompanijom Microsoft

"Ja verujem u Srbiju, ali je još važnije kada od američkih kompanija čujem da veruju u Srbiju", istakao je Dačić.

Premijer je, takođe, najavio i da će u narednih mesec dana predstavnici IBM dati svoj predlog šta možemo zajedno da uradimo.

Pročitajte i >>> Google i Apple za bolji imidž Srbije

Na kraju posete SAD premijer Ivica Dačić sastao se sa direktorkom MMF-a Christine Lagarde u centru te međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu. Dačić je Lagarde-ovu upoznao sa aktulenom političkom i ekonomskom situacijom i zamolio za njihovo uvažavanje pri budućim odlukama o tome da li i kakav aranžman MMF može da ponudi Srbiji.

Premijer je rekao da u situaciji kada su plate i penzije najniže u regionu ne može se aranžman sa MMF-om praviti samo na pitanju smanjenja plata i penzija.

To može svako da smisli, naveo je Dačić i dodao da je razgovarao da se u narednim mesecima stvore uslovi da sve što bude dogovarana bude u smislu definisanja jednog ekonomskog sistema koji bi bio održiv, koji bi išao na smanjenje deficita, na štednju, na smanjenju javne potrošnje, ali ne sme biti nepodnošljiv za narod.

 

 

Foto: Beta