Yahoo sprema akviziciju vrednu milijardu dolara?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Flickr/Yodal Anecdotal

U svetu internet giganata sprema se još jedna velika akvizicija. Pre nešto više od godinu dana Facebook je Kevinu Systromu dao ponudu koja se ne odbija – milijardu dolara za Instagram, a sada Yahoo sprema istu ponudu za društvenu mrežu Tumblr.

Prema informacijama više izvora upoznatih sa situacijom, Marissa Mayer i izvršni direktor Tumblra David Karp već neko vreme vode pregovore oko akvizicije ove društvene mreže za koju je izvršna direktorka Yahoo-a zainteresovana još od kada je radila u Google-u.

Trenutna vrednost Tumblra procenjena je na oko 800 miliona dolara, ali najavljene nove investicije trebalo bi povećaju vrednost ove kompanije na milijardu dolara, tako da bi i Yahoo, ako zaista želi da preuzme Tumblr, morao da plati milijardu dolara.

Pročitajte i >>> Yahoo kupio start-up biznis od tinejdžera

Yahoo je do sada preuzimao manje kompanije, pre svega zbog njihovih zaposlenih koji bi im u budućnosti bili od koristi u razvoju novih proizvoda i softvera s kojim bi Yahoo trebalo da povrati konkurentnu poziciju na tržištu. Osim razvoja naprednih proizvoda, Yahoo mora da privuče što više korisnika između 18 i 24 godina te, kako je na nedavnoj konferenciji rekao CFO kompanije Ken Goldman, moraju ‘ponovno da postanu cool kompanija’.

Ovakav imidž Yahoo bi mogao da povrati upravo preuzimanjem Tumblr-a, mreže koju pretežno koriste mlađe osobe, a koja je u aprilu imala 117 miliona posetilaca, dok je ukupan broj do sada otvorenih blogova na Timblr-u 107,8 miliona.

Iz Yahooa i Tumblra još nisu komentarisali ove informacije.

Neka istraživanja sprovedena tokom proteklih nekoliko meseci pokazala su da mlađi korisnici polako okreću leđa Facebook-u i da su interesantnije mreže poput Instagrama i Tumblr-a.

 

 

Foto: Flickr/Yodal Anecdotal