Koliko IT tehnologije povećavaju produktivnost preduzeća?

Korišćenjem intereneta produktivnost u sektoru malih i srednjih preduzeća raste za više od 10, rekao je predstavnik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić, na okruglom stolu povodom obeležavanja Svetskog dana telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća (MSP) koja koriste informaciono-komunikacione tehnologije i Internet imaju dva puta veći izvoz i isto toliko puta brže rastu od ostalih.On je dodao da postoje domaće kompanije koje poseduju svetsku reputaciju i kod njih izvoz računarskih usluga raste po stopi od 20 odsto godišnje.

Jelušić je podsetio da je država napravila poseban paket podsticajnih mera pomoći za razvoj softverske industrije, a naveo je i da IT potrošnja u Srbiji iznosi 58 evra po glavi stanovnika, dok je prosek u prvih 15 zemalja u EU oko 600 evra.

Učesnici skupa upoznali su se i sa ciljevima Telekoma, koji planira dalja ulaganja u razvoj infrastrukture, kao što je optička mreža, ali i poboljšanje kvaliteta usluga i što veće približavanje korisnicima. Najveći problem za operatore nalazi se van tehnološkog domena, a najviše u segmentu dobijanja raznih dozvola, kao što je dozvola za gradnju, potvrda o legalnosti…

Sličnog je mišljenja i predstvnica Telenora Jasmina Vignjević, koja smatra da prostora za poboljšanje ima u domenu implementacije regulative, umesto što se proizvodi ogroman broj zakonskih i podzakonskih akata.Ona je navela da su posebno značajni problemi u oblasti tehnološke neutralnosti, odlaganja uvođenja prenosivosti u fiksnoj telefoniji, koja jedino još nije na snazi u Srbiji i Albaniji. Vignjević je kao pozitivan trend navela činjenicu da taj sektor doprinosi sa šest odsto bruto društvenom proizvodu, i založila se za još povoljnije poslovno okruženje za IT sektor.

Vignjević je podsetila da je Telenor ušao na srpsko tržište kao najveći strani investitor i do sada je, pored plaćanja licence za kupovinu Mobi 63 od 1,5 milijardi evra, uložio još 300 miliona evra, dodavši da visina ulaganja pokazuje poverenje u Srbiju i povoljnije poslovno okruženje u budućnosti.