Dinkić: Mere štednje u talasima

Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas Vladi predložen program mera štednje koji podrazumeva uštede na rashodima budžeta od oko 32 milijarde dinara.

On je u Knjaževcu rekao da bi taj program mera trebalo da bude usvojen u maju i da se mere preduzimaju jer je budžetski deficit veći od planiranog.

"Imamo rast svih prihoda, medjutim taj rast je manji u odnosu na ono što smo očekivali u budžetu. Prvi program mera koji smo predložili vladi sadrži uštede na rashodima u iznosu od oko 32 milijarde dinara i to je nešto što imamo nameru da usvojimo već ovog meseca", rekao je srpski ministar finansija.

On je istakao da je situacija u javnim finansijama takva da će se fiskalna konsolidacija vršiti u talasima.

Dinkić je najavio mogućnost da u septembru bude najavljen još jedan talas mera štednje, što će, kako je rekao, zavisiti od toga šta će se desiti tokom leta u javnim finasijama.

"Pratićemo šta se dešava tokom leta, ako bude bilo potrebe, onda ćemo napraviti još jedan talas u septembru, dakle prilagodjavaćemo se, koliko prihoda bude bilo, toliko ćemo imati i rashoda", objasnio je on.

Dinkić je istakao da je Trezor Ministarstva finansija već dobio snižene kvote za sva ministarstva koja su obuhvaćena ovim programom štednje. "Već od maja ćemo početi da snižavamo deficit i prilagodimo trošenje postojećoj količini novca. Koliko se novca ima, toliko ćemo moći da trošimo. Moraju da se smanje rashodi, a s druge strane moramo da napravimo jednu ravnotežu izmedju mera štednje i potrebe za razvojem, jer Srbija se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji", rekao je on.

Istakoa je da cela vlada i sva ministarstva moraju da pokažu solidarnost i da se odreknu manje važnih rashoda, a da se zadrži sve što je vitalno za privredu i gradjane.

"Mi razgovaramo sa MMF, i situacija je takva da će u talasima morati da se vrši fiskalna konsolidacija. Jer kriza je u svim zemljama u Evropi, ako pogledate podatke, retko koja zemlja je uopšte imala rast u prvom kvartalu, a Srbija je jedna medju njima", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, da u vladi nisu zadovoljni sa rastom BDP-a od svega 1,9 odsto u prvom kvartalu, iako je to mnogo bolje u odnosu na druge zemlje koje su imale pad, uključujući i Francusku i mnoge druge razvijene zemlje.