Dačić: Nema zamrzavanja penzija i plata

Neće biti smanjivanja, niti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru i nijedna odluka od suštinskog značaja neće biti doneta bez konsultacija sa sindikatima, poručuje premijer Srbije Ivica Dačić.

"Štednja je samo alibi onih koji bi da rade u interesu kapitala. Skresati javnu potrošnju i smanjiti plate i penzije zna svako. Nama nije interes da štede oni koji nemaju", rekao je Dačić na svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sidnikata Srbije.

Dačić je rekao da je svestan da njegov kabinet treba da predloži ekonomsku i socijalnu politiku koja će omogućiti razvoj zemlje, nova radna mesta i socijalnu pravdu.

Bez investicija i kapitala ne može se omogućiti privredni razvoj zemlje, rekao je Dačić i ponovio da investitori moraju u Srbiji da poštuju prava radnika kao što se poštuju u svetu.

Prema oceni predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisava Orbovića, za stanje u srpskoj privredi kriva potpuno pogrešna ekonomska politika, a ne svetska kriza, koja je korišćena kao alibi za dalje umanjenje prava radnika i otpuštanja.

Orbović je upozorio da je postojeća situacija neodrživa i da Srbiju vodi u dalju nestabilnost i udaljava je od socijalnog progresa i ekonomskog napretka.

Srbiji je, kako je objasnio, potreban ekonomski i društveni model koji podržava privredni rast, zapošljavanje i socijalnu pravdu, a za to su neophodni širi politički i socijalni dijalog, kolektivni ugovori, kao i društveni dogovor o strategiji razvoja Srbije.

Orbović je rekao da je pre više od jednog veka za radničku nadnicu moglo da se kupi 9,6 vekni hleba, 3,5 kilograma govedine ili četiri kg svinjetine, dok danas, za minimalnu nadnicu od 920 dinara može da se kupi 9,5 vekni hleba, 1,5 kilogram govedine ili 2,5 kg svinjetine.

Pored toga što je kupovna moć manja nego pre jednog veka, Orbović upozorava da se radnici suočavaju i sa nepoštovanjem zakona koji garantuju njihova prava, ali i stalnim pritiscima stranih investitora, Američke privredne komore i još nekih organizacija poslodavaca da se ta prava dodatno umanje.