Devet decenija Novosadskog sajma

Devedeset godina postojanja Novosadskog sajma zaista mnogo govori o njegovom kvalitetu i važnosti, izjavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić na svečanosti povodom devet decenija sajma, označivši sajam poljoprivrede u Novom Sadu kao najvažniji te vrste u ovom delu Evrope.

Devedeset godina postojanja sajma govori i o vitalnosti srpskog naroda koji rame uz rame sa drugim evropskim narodima razvija i neguje trajne vrednosti, rekao Nikolić i poručio da ga taj značajan datum čini da se ponosi Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima.

Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma, "ne može da zaobiđe" nijedna ozbiljna svetska kompanija, bez obzira da li proizvodi mehanizaciju, mašine i opremu za agro-industrijski kompleks ili bilo koju drugu oblast poljoprivrede, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom značajno su u prethodnom periodu oslabili celu srpsku privredu, pa i poljoprivredu.

Nikolić kaže da će uskoro hrana biti važnija od nafte. Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje, naglasio je Nikolić.

U toku je realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, turizma i naravno poljoprivrede, istakao je Nikolić.
Ti projekti su zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja, u kojima poljoprivreda, zbog svog izvoznog potencijala, zauzima posebno važno mesto, poručio je predsednik.

Nikolić je naglasio da se poljoprivrednicima mora obezbediti stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje, pristup znanju, pomoć adekvatnom poreskom politikom i pažljivo odmerenim subvencijama i podsticajima.

Posebno je važno stimulisati razvoj prateće industrije za preradu, kako bi, naglasio je Nikolić, poljoprivrednici imali siguran plasman svojih proizvoda, a Srbija izvozila proizvode što višeg stepena finalizacije, a ne sirovine.

"Bog nam je podario plodnu zemlju, obilje vode, idealnu klimu i pametne i sposobne ljude, i mislili smo da je to dovoljno za sva vremena. Sada nas opominje sušama, zato što vidi da dalje od toga nismo otišli", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda takođe može da stvori radna mesta i zaposli sve građane koji su nesrećnom i nespretnom privatizacijom izgubili posao.

Srpski seljak je u najtežim vremenima dokazao svoju vitalnost i treba mu pomoći da ponovo stane na noge i sela će nam procvetati, naglasio je srpski predsednik.

On je istakao da će građani biti zaposleni kada se dostignu ciljeve i tada narod u Srbiji nećemo morati da ubeđujemo da dobro živi i da smo izašli iz krize.

Osvrćući se na saradnju sa Hrvatskom, koja je ove godine zemlja-partner poljoprivrednog sajma, Nikolić je precizirao da su privrede dve zemlje u dobroj meri komplementarne.

Potrebni smo jedni drugima i možemo jedni od drugih puno da naučimo, treba da sarađujemo i da zajedničkim nastupom povećamo konkurentnost na zahtevnim svetskim tržištima, poručio je Nikolić, naglasivši da "sukobe iz prošlosti ostavljamo iza nas".

Na svečanoj akademiji povodom 90. godina postojanja Novosadskog sajma predsedniku Srbije uručena je zlatna plaketa povodom godišnjice Sajma.