Peticija za oporezivanje Katoličke crkve

Hrvatsko udruženje građana za zaštitu ljudskih prava David organizovaće peticiju za oporezivanje bogate Katoličke crkve, posebno u vreme krize.

Iz Udruženja tvrde da je Katolička crkva izuzetno bogata, njena celokupna svetska imovina iznosi više hiljada milijardi evra, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi evra, pri čemu samo vrednost nekretnina iznosi nekoliko miliona.

Napominju i da godišnje Crkva iz državnog budžeta dobija oko milijardu kuna, a oslobođena je mnogih poreza koje moraju plaćati građani i poslovni subjekti, s obzirom na njenu versku delatnost koja se ubraja u neprofitnu.

Zato se traži da država Katoličkoj crkvi oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge verske obrede kao i dobrovoljne doprinose, sve nekretnine, svo neprofitno delovanje, kao što to važi i za druge pravne subjekte koji su dužni da plaćaju porez.

Posebno u vreme krize, Udruženje smatra pravednim oporezivanje svih crvenih aktivnosti i nekretnine.

Udruženje zahteva i da se crkvene pravne osobe obavežu da finansijskim službama prijavljuju obračun dohotka, izdatke i dobit, kao i da se kontroliše njihovo finansijsko-privredno poslovanje.

Takva praksa treba da se odnosi i na druge verske zajednice, navodi David i ocenjuje da je sva delatnost Katoličke crkve profitna jer je namenjena za pridobijanje članova i sredstava za rad.