Trgovinski odnosi Hrvatske sa susedima neće biti lošiji ulaskom u EU

Hrvatska nakon ulaska u Evropsku uniju ne bi trebalo da ima lošiji ili puno slabiji trgovački režim od onoga koji sada ima sa svojim susedima koji ostaju izvan Unije, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Ne ulazeći u pojedinosti, jedino što mogu reći je da Hrvatska, kada uđe u EU neće imati lošiji ili neće imati puno slabiji položaj nego sada kada su u pitanju uvoz – izvoz, trgovina sa susedima", rekao je Stano komentarišući pregovore koje Komisija vodi sa zemljama članicama CEFTA-e o promeni njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na ulazak Hrvatske u EU-u.

CEFTA komentar – Kompanije sele proizvodnju

Hrvatska ulaskom u EU napušta CEFTA-u, unutar koje je potpuno liberalizovana trgovina među potpisnicima toga sporazuma. Hrvatska ulaskom u EU preuzima trgovačku politiku Unije prema trećim zemljama, uključujući i zemlje CEFTA-e, koja obuhvata zemlje zapadnog Balkana i Moldaviju. Trgovina između EU-a i zemalja zapadnog Balkana odvija se prema njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koje sada treba dopuniti kako bi se uzele u obzir promene koje donosi ulazak Hrvatske u Uniju. Pregovore u ime zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, vodi Evropska komisija.

U Veću ministara Bosne i Hercegovine u petak je Hini potvrđeno da je direktor Opšte uprave za proširenje Europske unije Stefano Sannino uputio pismo bosanskohercegovačkom premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem je zatražio od Bosne i Hercegovine da Hrvatskoj i nakon 1. jula omogući izvoz roba u BiH po sadašnjem bescarinskom režimu kao i da se to proširi na sve ostale države-članice EU uslovljavajući time liberalizaciju izvoza nekih roba iz BiH na tržište Unije.

CEFTA komentar – Bez dalje liberalizacije

Prema sarajevskomm Oslobođenju Sannino u pismu podseća Bevandu kako je SAA od 2008. osigurao asimetrični preferencijalni režim trgovine s BiH koji je u njenu korist jer je zadržala carine na veliki broj poljoprivrednih proizvoda poreklom iz EU.

Vlasti BiH do sada su odlučno insistirale na tome da se tržište te zemlje mora zaštiti nakon ulaska Hrvatske u EU te da neće odustati od uvođenja carina na proizvode iz Hrvatske, a umesto toga nude hrvatskim komapnijama da svoje pogone presele u BiH.