Soare: Srbija mora da se pripremi za korišćenje fondova EU

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor kompanije Holcim Srbija Claudiu Soare izjavio je danas da, ukoliko dobije datum za pregovore o članstvu u EU, Srbija mora što bolje da se pripremi i iskoristi evropske pristupne fondove za razvoj ekonomije.

Govoreći o razvoju građevinskog sektora ove godine, Soare je ocenio da će nivo njegovih aktivnosti biti isti kao u 2012. godine ili u najboljem slučaju zabeležiće blagi rast.  "Dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU predstavlja samo jednu vrstu konsekvence stabilne političke situacije u Srbiji i uspešno poslovno okruženje je u skladu sa tim, a sigurno je da će i taj datum pomoći razvoju ekonomije Srbije", rekao je Soare Tanjugu.

Soare veruje da ako postoji politička stabilnost i jasna posvećenost političkih stranaka za podršku održivom poslovnom okruženju, razvoj ekonomske situacije će prirodno uslediti, pa će i datum za ulazak u EU biti samo normalna posledica ovog procesa.

U odgovoru na pitanje šta Srbija može da očekuje u ekonomskom smislu, ukoliko dobije datum za početak pregovora sa EU, Soare je rekao da čim dobije datum, Srbija će dobiti pristup mnogim evropskim fondovima za različite vrste projekata koje treba što bolje da iskoristi.

"Nadam se da ćete vi u Srbiji uraditi bolji posao nego što smo to mi učinili u Rumuniji", preneo je Soare, koji je rodom iz te zemlje poručujući da bi "šteta da dobijete pristup fondovima, a da ne možete da ih iskoristite".

Posle dobijanja datuma za početak pregovora o pristupanju EU, Rumunija je dobila dobru priliku da započne proces korišćenja sredstava iz fondova obezbeđenih od strane EU, ali i priliku da uskladi rumunske zakone sa evropskim, priseća se Soare.

"Međutim, samo delimično smo uspeli da iskoristimo ovu priliku, jer nismo dovoljno brzo aplicirali sa projektima za pristupne fondove, pa se nadam da će Srbija uraditi bolji posao u tom smislu", kazao je on, naglašavajući da je ključ uspeha – pripremiti dobar projekat, dobre aplikacije, koje će biti priložene na vreme.