Dačić: Poljoprivreda je velika razvojna šansa Srbije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da preokret u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celosti.

"Srbija je velika bašta u Evropi, po svojim predispozicijama, lokaciji, kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, a rekao bih i visokom kvalitetu stručnjaka, ali je daleko da bude gigant u oblasti poljoprivrede. To je velika razvojna šansa i prilika da se takvo stanje preokrene", rekao je Dačić na otvaranju 80. Medjunarodnog poljoprivrednog sajma.

Premijer je najavio da je u toku priprema Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine.

Prema njegovim rečima, ta strategija, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja godine predstavlja plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina uskladjenog sa politikom EU.

"Naš cilj je stvaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine", kazao je Dačić.

Ponovio je da poljoprivreda čini 11 odsto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a da sa druge strane čini 23 odsto ukupnog izvoza i svega sedam odsto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit od 1,2 milijarde dolara.

"Naša poljoprivreda i prehrambena industrija u potpunosti mogu da zadovolje domaće trzište. Medjutim, specifičnost ove privredne grane je da mnogo zavisi od klimatskih uslova i zato je važno da što pre osavremenimo proizvodnju", rekao je Dačić.

Foto: Beta