U Srbiji trguju svi

Trgovina, kao dodatni izvor prihoda, u Srbiji je zastupljena u skoro svim granama delatnosti, a mnogima obezbeđuje i do polovine ukupne zarade.

U Srbiji skoro da nema delatnosti koja makar deo zarade ne stiče trgovinom. Iz direktne prodaje ni dinar ne stiže jedino državnoj upravi i odbrani, a u ostalim granama trgovački promet učestvuje od 0,8 do 30 odsto u ukupnom prometu preduzeća, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Republički zavod za statistiku.

Kao dodatna delatnost, trgovina je najzastupljenija u poljoprivredi, šumarstvu u ribarstvu, a najmanje u poslovanju sa nekretninama.

U nekim granama dodatne delatnosti donose i polovinu prihoda, a zanimljivio je da se skoro svi, uz osnovnu delatnost, bave i trgovinom. Najveći dodatni prihodi dolaze od zakupnina, pošto firme često izdaju svoje prostorije i magacine.

Mala preduzeća veoma često menjaju delatnost, pokazuju rezultati istraživanja, ali, male frime to i mogu lako da rade, za raliku od velikh kojima bi promena delatnosti bila mnogo komplikovanija.

Istraživanje se odnosilo na strukturu rashoda i prihoda poslovanje pravnih lica i preduzetnika, koje je zavod sproveo u okviru IPA projekta na uzorku od 17.627 preduzeća.