Investitori iz SAD prate Srbiju

Potencijalni američki investitori "snimaju" Srbiju i očekuje se sve veći broj ulagača u našoj zemlji, tvrdi član Ekonomskog saveta srpskog premijera i predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić, u generalnoj oceni nedavne posete posete delegacije Srbije Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Upravo završena poseta premijera Ivice Dačića i poslovne delegacije Srbije SAD je bila izuzetno uspešna. Srbija se postavlja, kako to Amerikanci vole da kažu, na radarski ekran investitora i ono što očekujemo jeste da vidimo sve veći broj investitora, rekao je Carić, koji je bio u u sastavu srpske poslovne delegcije.

Prema njegovim rečima, dobar deo investitora sa kojima su se sreli je već prisutan u Srbiji ali su ovom prilikom pokazali spremnost da povećaju svoje investicije zato što vide da je Srbija zemlja koja želi i hoće da primi investicije iz Amerike.

To je bitno i politički zato što veće investicije u Srbiji znače da Srbija postaje bitnija za Ameriku, kaže Carić za Glas Amerike i dodaje da je u Vašingtonu imao i privatne kontakte sa kongresmenima i zvaničnicima administracije, uz ocenu da se klima i odnos prema Srbiji menjaju.

Iako SAD nisu najveći, već peti ili šesti po redu investitor u Srbiji, američke korporacije koje ovde rade su dobri ambasadori i za druge investitore.

Ono što Amerika ima, razvijenu industriju, posebno industriju usluga i razvijene brendove, sve to Srbiji može da pomogne da postane regionalni centrar, zaključuje Carić.