Stambena tržišta u padu širom južne Evrope

Račun za jednu prosečnu kuću u Velikoj Britaniji, danas, podmirio bi čak 16 takvih stambenih jedinica pre tačno 18 godina.

Prosečan Japanac, s druge strane, danas će za dom izdvojiti svega 32 odsto više nego davne 1975. godine. Odnos bi uskoro mogao da bude još nepovoljniji, jer se tržište nekretnina u većini zemalja u razvoju, posle žestokog pada, polako oporavlja, piše Economist, a prenose Novosti.

Analiza Economista" pokazuje da je tokom poslednje godine cena kuća najviše porasla u Hongkongu – za 24,5 odsto. Naznaka oporavka, međutim, još nema u Španiji, jer su cene kvadrata i dalje u minusu i to za 7,7 odsto.

„Oporavak tržišta nekretnina je promenjiv. Među 18 analiziranih zemalja, cene kuća su porasle u 12,“ navodi Economist.

„Tržišta nekretnina su uglavnom jaka u zemljama u razvoju. Cene su porasle Južnoj Africi, za 11,1 odsto, u Brazilu za 12,8 odsto i Indiji za 10,7 odsto. U Kini je rast – 3,3 odsto.“

Da bi procenili da li su cene na održivom nivou, stručnjaci Economista koriste dva metoda. Porede raspoloživost prihoda sa cenama nekretnina i tako mere njihovu dostupnost. Drugi faktor su cene zakupa, a iznos renti posmatraju kao dobit vlasnika kvadrata. Na osnovu ovih pokazatelja tržište nekretnina u Kanadi je ocenjeno kao prilično ranjivo. Prodaja kuća u martu je bila 15 odsto manja nego prošle godine i svega 15 odsto Kanađana razmišlja o kupovini kuće tokom naredne dve godine. Lane ih je čak 27 odsto razmišljalo o novom domu.

„Nasuprot tome, rast cena kuća u SAD za 9,3 odsto, zasnovan je na stabilnim osnovama,“ zaključuje Economist.

„U krizom pogođenoj evrozoni, španski slobodni pad će se nastaviti. Stambena tržišta su u padu širom južne Evrope, naročito u Italiji i agonija nije više ograničena samo na periferiju evrozone. Početne cene brzo padaju u Holandiji, pa i u Francuskoj. Značajan izuzetak i dalje je Nemačka, koja je izbegla veliki stambeni "bum" pre finansijske krize. Cene nekretnina će u njoj nastaviti da rastu.“