Konditorska industrija ponovo će beležiti rast

Očekuje se da će srpska konditorska industrija u 2013, posle višegodišnjeg pada, ponovo zabeležiti rast, izjavio je Tanjugu generalni direktor Bambi koncerna Miroslav Miletić.

Konditorska industrija Srbije od 2009. beleži pad proizvodnje koji je u proseku iznosio od pet do sedam odsto, podsetio je Miletić.

Prema informacijama koje dolaze iz Grupacije konditora Privredne komore Srbije, u prvom kvartalu 2013. taj negativan trend je zaustavljen, rekao je Miletić, koji je i predsednik grupacije. Miletić je kazao da treba očekivati da u drugom kvartalu ove godine taj pad najverovatnije bude preveden u neku vrstu stabiliteta, da bi do kraja 2013. konditorska industrija ponovo zabeležila rast.

Na pitanje koliko bi taj rast mogao iznositi, Miletić je kazao da bi i "rast od jedan odsto u odnosu na pad od pet do sedam odsto bio veoma veliki", napominjući da se taj rast "deli na manje igrača nego što se delio ranije".

"Naša konditorska industrija beleži – verovali ili ne – 50 registrovanih preduzeća iz te oblasti u našoj zemlji, od kojih su 10 najpoznatija i velika, ali, s druge strane, svi smo jedan drugom konkurencija", rekao je Miletić, uz opasku da "ako je lojalno, onda je dobro".

Miletić je objasnio da je ova industrija od 2009. ušla u diversifikaciju – razdvajanje na one koji stagniraju i kompanije koje su na neki način prepoznale krizu kao izazov i uspele da napreduju.  Među tim kompanijama je i koncern Bambi koji svakako predstavlja lidera te industrije na našem tržištu i u okruženju, naglasio je Miletić.

Konditorska industrija Srbije godišnje proizvede od 150.000 do 160.000 tona proizvoda, dve trećine toga proda na domaćem tržištu, a trećinu izveze , od čega 80 odsto na području regiona, mada nas ima i u zemljama EU i na drugim kontinentima, rekao je Miletić.