Na samitu EU u sredu o borbi protiv utaje poreza

Vodje Evropske unije pokušaće da ubede Austriju i Luksemburg da ukinu ograničenja u borbi protiv utaje poreza i bankarske tajne, na samitu u sredu u Briselu, na kome će se takodje raspravljati o energiji i nezaposlenosti.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuy je kao glavnu temu samita naveo borbu protiv utaje poreza.

Ako uspeju da privole Luksemburg i Austriju, onda će šefovi država ili vlada EU moći da imaju jedinstven stav u borbi protiv utaje poreza i poreske pronevere, zbog čega se procenjuje u Briselu da se gubi zarada od 1.000 milijardi evra godišnje.

Medjutim, kako navodi agencija France Press, slabi su izgledi da će se ove dve zemlje odmah prikloniti zajedničkom planu.

Luksemburški premijer Jean Claude Juncker već je ohladio očekivanja i rekao da neće biti moguće već u sredu proširiti pitanja oko kojih su se ministri finansija složili prošle nedelje.

Ministri finansija EU prošlog su utorka odlučili da zaduže Evropsku komisiju da ponovo pregovara o fiskalnim sporazumima sa Švajcarskom, Andorom, Monakom, San Marinom i Lihtenštajnom.

Oni, medjutim, nisuuspeli da se slože oko najvažnijeg pitanja, a to je da se jednoglasno usvoji revizija postojećeg evropskog zakona koji predvidja automatsku razmenu odredjenih bankarskih podataka.

Austrija i Luksemburg, koje čvrsto brane bankarsku tajnu, nisu u potunosti ukinuli restrikcije za pristup bankarskim podacima, uz argument da je prethodno potrebno obaviti pregovore s trećim zemljama o tome, kao što je Švajcarska, za šta je potrebno vreme.

Jedan evropski zvaničnik je ipak rekao da se nada da će Austrija i Luksemburg da naprave odredjene pomake po tom pitanju tokom evropskog samita.

"Vrlo je važno da imamo zajednički nastup kao Evropska unija o utaji poreza", posebno uoči sastanka G8, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije, u Irskoj u junu.

Evropske vodje bi takodje mogle da razmatraju rastuću nezaposlenost, posebno medju mladima, i to pre sledećeg samita predvidjenog krajem juna koji će biti posvećen privrednom rastu i zapošljavanju.

Na samitu će se takodje razmatrati energetska pitanja. Ambicija dvadesetsedmorice je da se obavežu da smanje troškove za uvoz energenata, osiguraju domaću proizvodnju i garantuju prihvatljive cene za potrošače.