Nezavisnu Škotsku čeka ‘kiparski sindrom’?

Nezavisna Škotska imala bi preveliki finansijski sektor i to bi je verovatno izložilo krizi kroz kakvu sada prolazi Kipar, tvrdi britansko ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija u Londonu tvrdi da je bez britanskog regulatornog okvira Škotska izložena mogućoj krizi jer finansijski sektor višestruko nadmašuje privredni. Uoči referenduma o nezavisnosti koji je predviđen za 2014. godinu britanska vlada analizira učinke nezavisnosti na Škotsku koja ima 5 miliona stanovnika.

"Neovisna Škotska imala bi izuzetno velik bankarski sektor u odnosu na veličinu privrede – s bankarskom aktivom većom od 1250 odsto škotskog BDP-a – što bi ekonomiju učinilo ranjivim", kaže se u delovima izveštaja koje je objavilo britansko ministarstvo.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, odbacila je navode u izveštaju i rekla da će u utorak objaviti sopstveni izveštaj koji će ukazati na koristi odvajanja od Velike Britanije.

"Nezavisna Škotska biće ekonomski uspješna, a bajke iz ministarstva finansija ne mogu da sakriju tu istinu", rekao je škotski ministar finasija John Swinney iz SNP-a.