Više hiljada poreskih obveznika ne isplaćuje doprinose

Više hiljada poreskih obveznika radnicima isplaćuje zarade, ali ne i doprinose, pokazuju podaci Poreske uprave, u kojoj navode da dugovanja po tom osnovu imaju i pojedina javna preduzeća.

Prema podacima koje je Poreska uprava dostavila Tanjugu, u januaru 5.589 poreskih obveznika je uplatilo zarade, ali ne i doprinose. U decembru 2012. taj broj bio je veći za 155, u novembru je iznosio 5.958, a u septembru, avgustu i julu prošle godine preko 7.000.

Plate i doprinose prvog meseca ove godine izmirilo je oko 77.000 poreskih obveznika, a u decembru prošle godine blizu 95.000. Dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, na dan 31. marta 2013. godine, iznosila su 143,2 milijardi dinara, za zdravstveno oko 60 milijardi dinara, a za porez na zarade 22,4 milijardi dinara. U Poreskoj upravi napominju da dug koji miruje nije obuhvaćen.

Kako podsećaju u upravi, zbog Zakona o mirovanju i otpisu duga od početka oktobra 2012. godine do kraja marta ove godine nisu vođeni postupci prinudne naplate i svim obveznicima su samim Zakonom odblokirani tekući računi.

Poreska uprava je tokom prošlog meseca donela oko 41.000 opomena i više od 8.300 rešenja o prinudnoj naplati, a naplaćeno je 37 odsto duga za koji je pokrenut postupak. Prema njihovim navodima, za mnoga preduzeća kod kojih će Poreska uprava pokrenuti postupak prinudne naplate to će značiti i gašenje preduzeća, pokretanje stečaja, i ostajanje zaposlenih bez radnog odnosa.

Kad su u pitanju javna preduzeća, bez obzira da li je reč o republičkim, gradskim  ili opštinskim, u Poreskoj upravi navode da i među tim preduzećima ima onih koja duguju po osnovu doprinosa na zarade. Neka od njih se, kako su dodali, i nalaze na spisku najvećih dužnika koji je objavljen početkom maja