Bačević: Ugovor o Trepči transparentan, Srbija poentirala

Ministar prostornog planiranja i rudarstva Srbije Milan Bačević ocenio je danas je sve radjeno transparentno u potpisivanju ugovora o saradnji Kombinata Trepča i američke kompanije NGP i da Vlada Kosova ne može ništa da promeni.

On je za TV B92 rekao da je taj ugovor potpisan u najboljem mogućem trenutku za Srbiju i da je dobro rešenje za obe strane, i srpsku i albansku.

Bačević je rekao da reakcija kosovske vlade ne može ništa da promeni i da je to samo komentar koji ne može da zaustavi sprovodjenje ugovora.

Vlada Kosova najavila je da će naredne nedelje zatražiti od ambasade SAD u Prištini objašnjenje o investiciji američke kompanije u rudnike Trepče u severnom delu Kosova.

Bačević je dodao da je potpisivanjem poslovno-tehnicke saradnje Srbija "poentirala".

"Veliki uspeh ove vlade je što je pronašla nekog ko razume šta je Trepča i kakvi su odnosi. Sva ruda koja se eksploatiše u Trepči, vadi se izvan administrativne granice Kosova i Metohije", rekao je Bačević.

On je ocenio da bi bio "zahvalan kada bi se neko sa teritorije Kosova i Metohije, iz njihove vlade, pojavio sa ovakvim učinkom".

Bačević je kazao i da je "kosovska Agencija za privatizaciju jednostranom odlukom sve privatizovala i prodala bez ijednog dinara učešća u srpski budžet, a da je veoma problematično i učešće tih privatizacija u kosovskom budžetu".

On je podsetio da je ovaj ugovor potpisan posle njegove posete državi Ilinois i SAD.

"NGP nije potpisao ovaj ugovor bez znanja Stejt departmenta i guvernera Ilinoisa. Samo potpisivanje ovog ugovora s Trepčom znači da imamo moćnog zaštitnika koji može da nam pomogne i politički", kazao je Bačević.