Istra postaje ‘hrvatski Teksas’?

Ostvare li se prognoze stručnjaka, među kojima je i agencija američke vlada za istraživanje geoloških potencijala u svetu US Geological Survey, u hrvatskom delu podmorja severnog Jadrana pronaći će se velike količine nafte i gasa, koje će se komercijalno eksploatirati niz godina.

Tako bi Istra za nekoliko godina mogla postati "hrvatski Teksas", piše Glas Istre.

Novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljovodonik, kojeg je Vlada Hrvatske pre nekoliko dana poslala u saborsku proceduru, predviđa davanje koncesija multionacionalnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i gasa iz Jadrana. Za to već postoji velik interes, o čemu svedoče i poticajni razgovori delegacije hrvatske vlade s predstavnicima američkog Exxona, najveće naftne kompanije u svetu.

"To je prilika za sjajan posao, ali on iziskuje i skupa i dugotrajna istraživanja", kaže dr. Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-naftnom fakultetu u Zagrebu i nekadašnji savetnik predsjednika Republike.

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja svakako će biti Basen Po 4060 u blizini zapadne Istre, kojeg istraživanja U. S. Geological Surveya sprovedena oko 2000. godine smatraju pravim "zlatnim rudnikom". Ta agencija navodi procene količina nafte, gasa i tekućeg gasa koje se nalaze u području od Savudrije prema bazenu italijanske reke Po, a čija se polovina nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru.

Zanimljivo je da je jedno od prethodnih istraživanja energetskog potencijala severnojadranskog podmorja naručila od američke agencije vlada Mađarske još početkom 1990-tih. Deceniju i po kasnije, slučajno ili ne, mađarski Mol kupio je Inu, koja je tada imala dopuštenja za istraživanja u Jadranu. Hrvatska vlada će tek ove godine osnovati posebnu državnu firmu za te poslove.